Jaarverslag 2019

In het jaar 2019 hebben we de volgende evenementen bezocht:

Van vrijdag 19 april t/m maandag 22 april zijn we naar Ulbeek (België) geweest. Tijdens dit weekend worden er 2 ritten gereden door de omgeving. Langs de route staan veel mensen te kijken. Het kampement is alle dagen open voor publiek.

Met Koningsdag zijn we met 10 auto’s naar Dordrecht gereden. Hier hebben we verzameld bij verzorgingshuis Het Parkhuis, totaal ca. 35 voertuigen. Samen met de bewoners hebben we geluisterd naar de toespraak van de burgemeester, de vlag werd gehesen door leden van de scouting en hebben we met elkaar verschillende vaderlandse liederen gezongen.

Hierna zijn we in colonne naar Hendrik Ido Ambacht gereden, vanuit HIA maar Hekelingen, een dorp op het eiland Voorne Putten en daarna naar Zuidland. In alle gemeentes wordt gestopt voor een static show.

Tijdens het weekend van 4 en 5 mei zijn we met 2 auto’s naar het Gooi geweest. Op 4 mei gezamenlijk naar de dodenherdenking en op 5 mei een bevrijdingsrit gereden door het Gooi en omgeving.

D-day herdenking in Normandië. 75 jaar geleden op 6 juni 1944 zijn de geallieerden geland op de stranden van Normandië. Hier is de bevrijding van Europa begonnen. Met meerdere auto’s zijn we naar Normandië gereden, andere op een aanhangwagen. Op een camping aan het strand van Utah Beach hebben we een grote legertent neergezet voor onze gezamenlijke activiteiten zoals eten. Slapen deden we achterin de auto of in een kleine legertent. Vanaf de camping hebben we meerdere herdenkingen en musea bezocht. Een heel indrukwekkende week. 

2 auto’s hebben na de officiële herdenkingen de Liberation route gereden. Deze begint in Sainte-Mère-Eglise en eindigt in Bastogne, de lengte van de route is 1446 km. De route wordt gemarkeerd door stenen palen. 

Hierna hebben we de LTT-dag georganiseerd, op zaterdag 29 juni. Met 75 gasten, familie of een begeleider hebben we met 34 auto’s en 16 verkeersregelaars (totaal 250 personen) een rondrit gemaakt door de Alblasserwaard. Een vast onderdeel is de lunch op het Da Vinci College in Gorinchem. De 2e stop was dit jaar bij manege Black Horses is Sliedrecht. Hier werden we hartelijk ontvangen door de eigenaars en voorzien van drinken met wat lekkers erbij. Om 16.00 uur waren we weer terug op de startplaats en kreeg iedereen een heerlijk ijsje. Wederom een zeer geslaagde dag.

Op zaterdag 26 oktober zijn we naar Zeeland geweest, de herdenking van de bevrijding in deze streek. In 3 verschillende colonnes zijn we door de dorpen rondom Bergen op Zoom gereden. In alle dorpen was er veel belangstelling en werd er bij een monument stil gestaan waar na een korte toespraak bloemen zijn gelegd.  In Bergen op Zoom werden alle auto’s verzameld tot één stoet van 250 auto’s en werd een officieel defilé afgenomen in het centrum van Bergen op Zoom. Hierbij waren 15 muziekkorpsen/doedelzakspelers aanwezig die voorop de stoet hebben begeleid. De belangstelling was enorm, de mensen stonden rijen dik langs de kant. 

Zaterdag 16 november was de laatste officiële bijeenkomst waar we aan mee hebben gedaan. In de gemeente Sliedrecht was een herdenking georganiseerd voor de linie-crossers. Een oud verzetsstrijdster en de echtgenote van een linie-crosser zijn met ons meegereden. Eerst was er een samenzijn in het gemeentehuis waar een boek werd gepresenteerd waarin het werk dat de linie-crossers hebben gedaan wordt beschreven. Daarna zijn we met een aantal auto’s richting het monument van de linie-crossers gereden. Hier werd een toespraak gehouden den 3 kransen gelegd. Daarna zijn we doorgereden naar de Molendijk. In het pand van waaruit de crossings plaats vonden is een herdenkingsruimte ingericht. Voor de officiële opening kwamen er vliegtuigen uit WO2 overgevlogen, daarna werd de naam van het pand onthuld door de 2 bejaarde dames die met ons waren meegereden.

In de avonduren en op zaterdagmiddag werd onderhoud gepleegd en restauratiewerkzaamheden uitgevoerd.